Fira Mårten gås med detta klassiska recept framtaget av resturang Tennstopet. Servera med rödkål och en alldeles ljuvlig gräddsås på cognac.
Se Mikael Schedin laga receptet
Ingredienser
4 - 6
Gås
5 äpplen
100 g katrinplommon
1 gås [4-4,5 kg]
salt
peppar, malen
2 kvistar färsk timjan
Cognacsgräddsås
2 dl fond (gåsfond eller kycklingfond)
3 dl grädde
0,5 dl cognac
salt
peppar, malen
1 tsk svartvinbärsgelé
2 tsk rödvinsvinäger
Rödkål
1 rödlök
60 g gåsfett
700 g rödkål
1,5 msk rödvinsvinäger
2 dl rött vin
2 tsk salt
2 tsk strösocker
peppar, malen
1 lagerblad
1 hel nejlika
1 msk svartvinbärsgelé
Gör så här
Gås
Skär äpplena i bitar och blötlägg katrinplommonen.
Salta och peppra gåsen både inuti och utanpå. Fyll gåsen med äpple, katrinplommon och timjan.
Stek gåsen i ugnen på 170–180 grader i totalt 3–3,5 timme, beroende på storlek. Innetemperaturen ska vara 85 grader. Stek först 0,5 timme på vardera sida. Lägg sedan gåsen på rygg i ca 1,5 timme. Ös med gåsfett flera gånger under stekningen.
Höj temperaturen mot slutet av stekningen till 220 grader så att gåsen får ett fint och knaprigt skinn.
Sås
Koka ner gås- eller kycklingfond med grädde och cognac till en krämig konsistens. Smaksätt med salt, peppar, lite svartvinbärsgelé och rödvinsvinäger.
Rödkål
Sautera löken lätt i gåsfett utan att den tar färg. Lägg i rödkålen och stek vidare i ca 3–4 minuter. Fyll på med rödvinsvinäger, rött vin, salt, socker och kryddor.
Sätt på locket och koka i ca 30–35 minuter (beroende på tjockleken av kålstrimlorna). Rör om flera gånger under koktiden och kontrollera att det alltid finns vätska i rödkålen, fyll på med mer vin om det blir torrt.
Tillsätt svartvinbärsgelé efter 30–35 minuter. Koka utan lock så att allt vätska kokar bort.
Smaka av och krydda eventuellt med mer peppar eller svartvinbärsgelé.