Stekt gäddfilé med crème fraiche och potatissallad

Stekt gäddfilé med crème fraiche och potatissallad
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Stekt gäddfilé med crème fraiche och potatissallad

14 ingredienser

Gäddan kan vara besvärlig på grund av sina ben, och jag brukar låta den ligga i femprocentig saltlake för att ge den bättre konsistens. Köttet lossnar då lättare från benen och får en mer genuin sälta. En kall syrlig potatissallad med rimmat fläsk, tomat och timjanvinäger matchar smaken bra.

Tips! Mer spännande smak får du om du doppar fisken i en kryddblandning.
Ta t.ex. 2 tsk chilipulver, 2 tsk paprikapulver, 1 tsk mald kummin
och 1 tsk vitlökspulver. Blanda alla kryddorna. Torka fisken med hushållspapper
och vänd den i kryddblandningen.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar gäddfilé, fjällad, à 150-175 g

Saltlake, 5 %

  • 9,5 dl vatten
  • 50 g salt

Potatissallad

  • 800 g fast potatis
  • 4 skivor rimmat fläsk
  • 1 gul lök (liten)
  • 2-3 tomater
  • 2 msk färsk timjan, hackad
  • 1 msk vinäger
  • 3 msk kallpressad rapsolja
  • salt
  • peppar

Till servering

  • citron
  • 4-6 msk crème fraîche

Gör så här

  1. Låt gäddan ligga i femprocentig saltlake över natten.
  2. Koka potatisen i lättsaltat vatten, låt svalna. Skär fläsket i mindre
  3. bitar och stek dem knapriga, låt rinna av på hushållspapper.
  4. Skala och finhacka löken. Skålla, skala och kärna ur tomaterna,
  5. skär dem i strimlor.
  6. Skiva potatisen och blanda den med fläsk, lök, tomat och timjan.
  7. Blanda vinäger och rapsolja, smaka av med salt och peppar. Häll
  8. vinägretten över potatisen och blanda väl.
  9. Stek eller ånga gäddfilén.
  10. Servera gäddan med potatissallad, citron och crème fraiche.