Stekt rödingfilé med grönsaksvinägrett

Stekt rödingfilé med grönsaksvinägrett
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Stekt rödingfilé med grönsaksvinägrett

14 ingredienser

Man gör en syrlig vinägrett på en god olivolja och tärnar olika grönsaker som man fräser lätt. En fräsch rätt som spetsas till av gräslöken, mycket lätt att göra.

Ingredienser

portioner
  • 4 rödingfiléer med skinn (à 175 g)
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar

Grönsaksvinägrett

  • 2 cm morot
  • 2 cm palsternacka
  • 2 schalottenlökar
  • 1 salladslök
  • 6-8 msk olivolja (eller kallpressad rapsolja)
  • 1 tsk färsk pepparrot, riven
  • 1 msk gräslök, finskuren
  • salt
  • peppar

Garnering

  • salladsblad

Gör så här

  1. Skala och skär morot, palsternacka, lök och salladslök i små tärningar.
  2. Koka upp en kastrull med vatten, blanchera morots- och palsternackstärningarna
  3. i 30 sekunder.
  4. Häll av i durkslag och skölj i iskallt vatten.
  5. Blanda med de övriga ingredienserna till vinägretten, smaka av med salt
  6. och peppar.
  7. Hetta upp smöret i en stekpanna, stek fisken med skinnet neråt i ca
  8. 2 minuter.
  9. Vänd på fisken och stek i ytterligare ca 2 minuter. Salta och
  10. peppra.
  11. Servera med vinägretten och garnera ev. med några salladsblad.