Meny
Recept
Kockar
Dryck
TV-program
Play
Hem & Kök
Trädgård
Plus
Kurser
Sök
visa meny för konto
Älgfilé i buljong med dijonmajonnäs
Foto: Lars Paulsson
Älgfilé i buljong med dijonmajonnäs
0
Spara
Av:
Gert Klötzke
Från:
Skogens mat
32
ingredienser
En mustig gryta där älg är huvudingrediens.
Fest
Svensk/nordisk mat
Viltkött
Så väljer du rätt kött i köttdisken
Ingredienser
800 g älgfilé, putsad
1 l älgbuljong
4 sparrisar
4 morötter
4 brysselkål
4 gulbetor
4 mandelpotatisar
100 g babyspenat
salt
peppar
Dijonmajonnäs
100 g dijonsenap
1 äggula
1 msk champagnevinäger
citron, saften
1 msk vatten
1 tsk strösocker
1 schalottenlök
1 tsk kapris
2 cornichons
2 dl olivolja
Älgbuljong
1 kg älgben, sågade i små bitar
0,5 kg paryrer (putsrester av älgkött)
2 morötter
1 purjolök, bara det vita
50 g rotselleri
2 gula lökar
1 kruka kvistar persilja
2 klyftor vitlök
2 lagerblad
1 kvist timjan
10 enbär
1 msk vitpeppar
Lägg i inköpslista
Spara
Gör så här
Öppna matlagningsläget
Börja med älgbuljongen. Lägg alla ingredienser i en stor gryta, spara
kryddorna.
Fyll på med vatten och låt koka upp. Skumma av väl och
tillsätt kryddorna.
Låt sjuda i ca 3–4 timmar, skumma av väl under
tiden. Sila och smaka av med salt.
Bind upp älgfilén som en stek. Koka upp buljongen.
Koka de olika
grönsakerna i buljongen var för sig och kyl ner dem.
Koka potatisen med skal. Låt sedan älgfilén sjuda i 0,8 dl buljong till
en innertemperatur av 60º. Skiva upp köttet.
Lägg alla ingredienserna till dijonmajonnäsen, utom oljan i en mixer och mixa slätt.
Tillsätt olja i en tunn stråle under vispning.
Skala potatisen och värm den och grönsakerna i buljongen, lägg
i köttet och toppa med dijonmajonnäsen.
Skapa anteckning
Dela
Skriv ut