Gräddkokta viltköttbullar och rårörda lingon med pepparrot

Gräddkokta viltköttbullar och rårörda lingon med pepparrot
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Gräddkokta viltköttbullar och rårörda lingon med pepparrot

13 ingredienser

De här köttbullarna på älgfärs får koka sig saftiga i grädde. Servera med rårörda lingon som en fullkomlig hyllning till den svenska skogen!

Hittar du inte kryddblandningen quatre épices, blanda din egen! Ta lika delar kryddnejlikor, malen ingefära, riven muskotnöt och dubbla mängden hel svartpeppar. Mortla svartpeppar och kryddnejlikor, blanda med muskotnöt och ingefära. Denna kryddblandning kan även innehålla vitpeppar och kanel. Lite efter tycke, smak och kök.

Ingredienser

  • 300 g älgfärs
  • 100 g fläskfärs
  • 1 dl vitt bröd, dygnsgammalt, rivet
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk gul lök, riven
  • smör, till stekning
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 krm quatre épices (nejlika, muskot, ingefära, peppar)
  • 3 dl grädde

Rårörda lingon:

  • 2 dl lingon
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 bit färsk pepparrot, fint riven

Gör så här

  1. Blanda vitt bröd och mjölk, låt svälla i 5 minuter.
  2. Stek löken i lite smör och låt den svalna.
  3. Blanda färs och salt. Tillsätt mjölken med brödet, stekt lök, ägg och kryddor. Blanda allt till en jämn smet.
  4. Rulla köttbullar och stek dem i smör, bara precis så att de får en gyllenbrun färg. Låt dem gå färdigt i ugn, 200-225 grader i 10-20 minuter, beroende på storlek.
  5. Lägg köttbullarna i en kastrull och täck med grädde, sjud 5 minuter så att grädden kokar in något.
  6. Rör lingonen med socker så att sockret löser sig, krydda med pepparrot.