Hare med yorkshirepudding

Hare med yorkshirepudding
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Hare med yorkshirepudding

17 ingredienser

Jag har jobbat i England och tycker det är gott att ibland suga upp såsen med ett degskal, som en steak & kidney pie, i stället för med ris eller potatis. Bakdelen av haren är upprullad med späck runt om för att bli saftig och snygg att skära upp.

Ingredienser

portioner
  • 2 harstekar
  • 2 späckskivor (stora tunna)
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 3 dl rött vin
  • vatten
  • steksnöre
  • salt
  • peppar

Yorkshirepudding

  • 2 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl vetemjöl
  • salt
  • 2 msk smör
  • valfria grönsaker
  • ev majsstärkelse

Gör så här

  1. Bena ur harstekarna. Lägg dem mellan två plastark och banka ut dem
  2. ordentligt.
  3. Salta, peppra och lägg 1 späckskiva på varje. Rulla ihop och
  4. bind upp med steksnöre.
  5. Sätt ugnen på 175°. Skala och skiva morot och lök. Skiva purjolöken.
  6. Fräs harstekarna i lite matfett i en stekgryta. Ta upp stekarna och fräs
  7. grönsakerna.
  8. Lägg i stekarna igen och slå på vinet. Koka nästan torrt. Slå
  9. på vatten så att det täcker köttet till hälften och koka upp.
  10. Lägg på locket
  11. och ställ in i ugnen ca 1 ½ timme.
  12. Blanda ägg och mjölk.
  13. Vispa ner mjölet till en slät smet. Smaka av med
  14. lite salt och låt svälla i ca 30 minuter.
  15. Smält smöret och smörj 4 pajformar
  16. (10–12 cm i diameter).
  17. Fyll formarna nästan ända upp med smeten och
  18. grädda med haren de sista 20–25 minuterna i ugnen.
  19. Sila ner skyn från haren i en kastrull. Smaka av med salt och peppar
  20. och vispa i en klick smör.
  21. Red ev. av såsen om den är för tunn. Lägg upp 1
  22. yorkshirepudding mitt på varje tallrik och lägg på grönsaker.
  23. Servera med
  24. 2 till 3 skivor kött per person och ringla över sås.