Rådjursmedaljonger med gräddkokt purjolök och friterad selleri

Rådjursmedaljonger med gräddkokt purjolök och friterad selleri
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Rådjursmedaljonger med gräddkokt purjolök och friterad selleri

14 ingredienser

Ett väldigt gott vilttillbehör är purjolök och grädde som kokas ner i en stor panna, med friterad selleri som kontrast. Knaprigt och krispigt ihop med det krämiga. Medaljonger går att göra av rådjurets alla bakre delar, ytterfilén, innerfilén, rostbiffen och innanlåret – alla är lika möra.

Ingredienser

portioner
  • 8 rådjursmedaljonger uppbundna (à 70 g)
  • salt
  • peppar

Gräddkokt purjolök

  • 1 purjolök
  • smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar

Rödvinssmörsås

  • 1 msk strösocker
  • 2 dl rött vin
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 200 g smör, kallt

Friterad selleri

  • 100 g rotselleri
  • olja, till fritering

Gör så här

  1. Tvätta purjon och skär den i ½ cm långa bitar. Fräs den i lite smör.
  2. Koka upp grädden och häll den över purjon, låt koka ihop något. Smaka
  3. av med salt och peppar.
  4. Smält sockret till såsen i en kastrull så att det blir mörkbrunt, häll på vin
  5. och vinäger. Koka ihop så att en tredjedel återstår.
  6. Skär smöret i kuber och
  7. vispa ner några bitar i taget. Såsen får inte koka, då skär den sig.
  8. Skär sellerin i mycket tunna strimlor. Hetta upp oljan i en kastrull och
  9. fritera sellerin tills den har fått fin färg.
  10. Det går snabbt på slutet så var
  11. vaksam. Lyft upp den och låt rinna av på hushållspapper.
  12. Salta och peppra köttet och grilla det på grillpanna eller utegrill på
  13. båda sidor, 3–4 minuter på varje sida.
  14. Värm purjolöken och såsen försiktigt. Servera med den friterade sellerin
  15. till rådjursmedaljongerna.