Stekt kaninytterfilé med morotssmör

Stekt kaninytterfilé med morotssmör
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Stekt kaninytterfilé med morotssmör

10 ingredienser

I den här rätten är huvudrollen vigd till stekt kaninytterfilé. Serveras gör den med morotssmör.

Ingredienser

portioner
  • 4 kaninytterfiléer
  • 3 morötter (gul, röd och lila)
  • 1 palsternacka
  • 2 dl morotssaft
  • 1 apelsin, saft av
  • 2 tsk ingefära, riven
  • 2 msk olivolja
  • 1 förp tärnad bacon
  • 150 g smör, kallt, småtärnat

Garnering:

  • 1 msk gräslök, hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Skala och tärna eller skiva morötter och palsternacka.
  3. Blanchera var för sig. Kyl snabbt i kallt vatten.
  4. Blanda morotssaft, apelsinsaft och ingefära i en kastrull. Låt koka tills bara några matskedar återstår.
  5. Salta och peppra köttet. Stek det hastigt i olivolja i het panna.
  6. Låt köttet eftersteka i ugnen ca 10 min. kaninköttet serveras svagt rosa.
  7. Stek baconet och låt det rinna av på hushållspapper.
  8. Värm grönsaker i lite smör och vatten. Smaka av med salt och lite socker.
  9. Vispa under tiden ner smörtärningarna, några åt gången, i kastrullen med saft. Såsen får inte koka – då skär den sig. (såsen går inte att värma sen den kallnat, då måste man tillsätta ½ grädde i vätskan innan smöret rörs ner).
  10. Blanda ner grönsakerna i såsen.
  11. Skär kaninköttet i längsgående skivor.
  12. Häll på sås och toppa med bacon.
  13. Garnera med gräslök.