Stekt rådjurslever med selleri- och äppelcrème

Stekt rådjurslever med selleri- och äppelcrème
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Stekt rådjurslever med selleri- och äppelcrème

16 ingredienser

Ta vara på din viltfångst! I det här receptet steks rådjurslever och serveras med selleri- och äppelcrème.

Ingredienser

portioner
  • 600 g rådjurslever
  • 1 l standardmjölk
  • 12 pärllökar
  • 2 palsternackor
  • 1 salladslök
  • smör, till stekning
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • salt
  • peppar

Selleri- och äppelcrème

  • 350 g stjälkselleri
  • 2 äpplen
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • salt
  • muskot, riben

Gör så här

  1. Lägg levern i mjölk och låt den ligga över natten.
  2. Skiva levern tunt. Skala och tärna selleri och äpple till crèmen.
  3. Lägg
  4. tärningarna i en kastrull och slå på mjölk och grädde. Koka upp och låt
  5. sjuda tills sellerin är riktigt mjuk.
  6. Sila ifrån gräddspadet. Lägg blandningen
  7. i en mixer och tillsätt lite av spadet.
  8. Mixa och tillsätt mer spad tills du
  9. får en slät och inte för rinnig crème.
  10. Smaka av med salt och lite muskot.
  11. Crèmen kan gärna göras en dag i förväg.
  12. Skala och putsa pärllöken. Skala och tärna palsternackorna. Skiva
  13. salladslöken.
  14. Blanchera lök och palsternackstärningar. Kyl och låt rinna
  15. av. Stek i smör med lite socker och salt.
  16. Tillsätt salladslöken på slutet.
  17. Salta och peppra leverskivorna.
  18. Häll upp mjöl på en tallrik. Vänd
  19. skivorna i mjöl och stek i smör någon minut på varje sida.
  20. Ta av pannan
  21. och låt levern vila lite (den ska vara rosa).
  22. 5. Lägg upp levern på tallrikar. Servera med crème, lök och palsternacka.
  23. Häll över lite av smöret som levern stekts i.