Viltskav med kantareller

Viltskav med kantareller
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Viltskav med kantareller

12 ingredienser

En jägares mest självklara vardagsmat är att blanda viltskav med några goda matsvampar i en gräddig sås. Det kan nästan inte bli enklare – och godare.

Recept på Potatispuré

Ingredienser

portioner
  • 300 g viltskav (frusen)
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök (liten)
  • 4 dl kantareller (små)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk persilja, hackad
  • salt
  • peppar

Till servering

  • potatispuré (av mandelpotatis)
  • rårörda lingon

lingon rårörda

  • 1 l lingon, frysta eller färska [ca 600 g]
  • 3,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Skär skavet fruset i tunna skivor. Bryn skivorna hastigt i 1 msk smör
  2. i stekpanna på medelvärme, lite i taget. Ta upp och håll skavet varmt.
  3. Skala och hacka löken. Fräs den och svampen i resterande smör i 3–4
  4. minuter.
  5. Lägg tillbaka skavet. Häll över grädden och låt koka ihop.
  6. Strö över persilja. Servera med mandelpotatispuré och rårörda lingon.
  7. Rårörda lingon: Blanda socker och färska eller tinade lingon.
  8. Rör bären tills sockret är löst. Du kan även göra detta i en matberedare
  9. på lägsta hastighet.