Getostpaj med honungsglaserade morötter

Getostpaj med honungsglaserade morötter
Foto: Magnus Carlsson
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Getostpaj med honungsglaserade morötter

12 ingredienser

60 m

Morötter har på sommaren en fin sötma som passar kanonbra till getost. Använd gärna morötter i olika färger, det blir så snyggt! /Lisa

Ingredienser

portioner
  • 250 g filodeg, kyld eller fryst och tinad
  • 100 g smör, smält

Fyllning:

  • 250 g morot
  • 1 msk honung
  • 1 tsk citronsaft, pressad
  • 4 ägg
  • 4 msk vispgrädde
  • 1 dl standardmjölk
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen
  • 125 g chèvreost, grovriven
  • 50 g vällagrad prästost, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj kanterna på en pajform med löstagbar botten och täck botten med bakplåtspapper. Lägg filodegsark omlott i cirka 5 lager i formen och pensla med smör mellan varje lager. Låt gärna filodegen hänga lite över kanten så glider den inte ner. När pajen är gräddad kan du bryta av så mycket du önskar av kanterna.
  2. Skala morötterna och dela dem på längden. Koka dem al dente i saltat vatten. Häll av vattnet och sväng runt morötterna med honung och citronsaft.
  3. Vispa samman ägg, grädde och mjölk till en äggstanning och krydda med salt och peppar.
  4. Fördela morötter och chèvre i pajskalet. Häll i äggstanningen och strö prästosten ovanpå. Grädda mitt i ugnen i 30–35 minuter eller tills pajen fått fin färg.