Äppelkaka á la GI

Äppelkaka á la GI
Foto: Fredrik Sandin Carlson
GI Viktkoll
GI Viktkoll

Äppelkaka á la GI

10 ingredienser

55 min

En klassiker i en version med mindre kolhydrater. Den är lika enkel att göra som vanlig äppelkaka och resultatet gör dig aldrig besviken!

Ingredienser

portioner bitar
  • 50 g smör
  • 1,25 dl mjölk
  • 2 ägg
  • sötningsmedel, motsvarande 1 dl socker (läs på förpackningen)
  • 1,2 dl dinkelmjöl
  • 1,2 dl fullkornsmjöl, av dinkel
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 äpplen
  • 2 msk malen kanel
  • 1,5 dl sesamfrön

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en sockerkaksform och bröa den med sesamfrön.
  2. Skala och skär äpplena i klyftor och doppa dem i kanel.
  3. Smält smöret och häll därefter i mjölken. Vispa ägg och socker (sötningsmedel) pösigt med elvisp och tillsätt sedan mjölken och smöret. Mixa mjöl och bakpulver och rör ner det i blandningen så att smeten blir smidig.
  4. Häll smeten i formen och stick ner äppelklyftorna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt kakan svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på ett fat.