Moussaka á la GI

Moussaka á la GI
Foto: Fredrik Sandin Carlson
GI Viktkoll
GI Viktkoll

Moussaka á la GI

10 ingredienser

1h 10 min

Grekernas motsvarighet på lasange!

Ingredienser

portioner
  • 3 aubergines [2 kg]
  • 2,5 msk olivolja, till stekning
  • 800 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 200 g tomatpuré [1 tub]
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 3 dl parmesanost, riven
  • 3 dl grädde
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Skölj och ansa auberginerna. Skär av ändarna och skiva dem på längden i skivor som är en knapp centimeter tjocka.
  3. Stek skivorna gyllenbruna i en stekpanna med olivolja.
  4. Skala och hacka lökarna fint. Stek löken mjuk och gyllengul i olivolja. Lägg över löken i en gryta.
  5. Bryn köttfärsen i omgångar och lägg över i grytan tillsammans med löken. Tillsätt tomatpurén och krydda med salt och nymalen svartpeppar. Koka upp och rör om ordentligt.
  6. Smörj en ugnsfast form. Varva aubergineskivor, parmesan och köttfärs i formen.
  7. Vispa upp ägget, blanda det med grädden och slå blandningen över moussakan.
  8. Grädda moussakan i ugnen i cirka 45 minuter-1 timme, beroende på hur hög och vid formen är. Eventuellt kan du täcka med aluminiumfolie på slutet för att moussakan inte ska få för mycket färg.