Paprika och böngryta

Paprika och böngryta
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
GI Viktkoll
GI Viktkoll

Paprika och böngryta

13 ingredienser

30 min

En varm och härlig gryta är aldrig fel. Här är en med paprika och bönor. Nyttig och fräsch!

Ingredienser

portioner
  • 2 dl färdigkokt quinoa
  • 2 röda paprikor
  • 1 gul lök
  • 2 selleristjälkar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 krm malen spiskummin
  • 1 krm malen koriander
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 1 förp krossade tomater
  • 1 förp röda bönor (kidney beans)
  • 0,5 tsk sambal oelek (eller harissa)
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk koriander, hackad (eller persilja)

Gör så här

  1. Tärna paprikan, hacka löken, krossa och hacka vitlöksklyftorna, skiva selleristjälkarna.
  2. Värm olja i en stor stekpanna eller wok och stek grönsakerna över hög värme under ständig omrörning, tills de är mjuka.
  3. Strö över spiskummin, koriander och paprika och stek ytterligare någon minut.
  4. Tillsätt tomaterna, sambalkrydda eller annan stark pepparkrydda efter smak och salt.
  5. Lägg på ett lock och låt sjuda 10-15 minuter.
  6. Rör ner de avrunna bönorna och koka tills allt är varmt.
  7. Strö över färsk koriander eller persilja och ev mynta.