GI-Saffranskaka

GI-Saffranskaka
Foto: Fredrik Sandin Carlson
GI Viktkoll
GI Viktkoll

GI-Saffranskaka

10 ingredienser

55 min

En saftig och solgul GI-kaka som doftar underbart.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 1,25 dl mjölk
  • 2 ägg
  • sötningsmedel, motsvarande 1.20 deciliter socker (läs på förpackningen)
  • 1,2 dl siktat dinkelmjöl
  • 1,2 dl fullkornsmjöl, av dinkel
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 dl sötmandel, hackad
  • 1,5 dl sesamfrön, till formen
  • 2 msk smör, till formen

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa en form med sesamfrö. Koka upp en kastrull med vatten och skålla, skala och hacka sötmandeln grovt.
  2. Smält fettet i en kastrull och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp i en bunke. Blanda i mjölkblandningen och tillsätt saffran. Rör ihop mjölet och bakpulvret för sig och tillsätt sedan i smeten. Rör till jämn konsistens och häll smeten i formen.
  3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt den svalna en stund i formen och stjälp sedan upp den.