Giselas tyska chokladmousse

Giselas tyska chokladmousse
Foto: Tv4

Giselas tyska chokladmousse

Av: Jonas - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

5 ingredienser

2 h

Giselas tyska chokladmousse med röda bär och clementinsås är en riktig fullträff till dessert!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 100 g mörk choklad (lindt 70%)
  • 5 dl vispgrädde
  • 4-5 clementiner
  • 1 äggvita
  • 0,5 l färska hallon (eller jordgubbar, frysta hela bär som tinat går bra)

Gör så här

  1. Smält chokladen i vattenbad långsamt, chokladen skall inte överstiga 50 grader. Se till att eventuella vattenångor från vattenbadet inte kommer i kontakt med chokladen. Är värmen för hög och vattenångorna kommer ner i chokladen kan den skära sig.
  2. Häll upp vispgrädden i en större skål medan du smälter chokladen, grädden behöver vara rumstempererad.
  3. Vänd ned den smälta chokladen i vispgrädden långsamt och rör om varsamt.
  4. Ställ skålen i kylskåpet med lock i ca 2–3 timmar före servering.
  5. Pressa clementinerna och ta med fruktköttet.
  6. Häll clementinjuicen i en stekpanna. Koka upp häftigt, sänk temperaturen till medelhög så att juicen fortsätter koka. Låt koka i 20 minuter.
  7. Ta en tesked och doppa undersidan i clementinsåsen. Fastnar den på skeden och har en lite tjockare konsistens är den klar. Om den inte gör det så koka lite till och testa igen, ställ sedan åt sidan och låt svalna.
  8. Ta fram en ny skål vispa äggvitan till ett hårt och fast skum. Låt stå.
  9. Ta fram skålen med chokladblandningen från kylen och vispa den med elvisp tills du får en tjockare konsistens. Det brukar ta ca 2 minuter.
  10. Vänd försiktigt och långsamt ner äggvitan i chokladsmeten.
  11. Lägg upp chokladmoussen i glas, eller serveringsskålar, och dekorera med bär. Ringla clementinsåsen över.
  12. Häll upp den kvarvarande clementinsåsen i en lite skål då gästerna kommer vilja fylla på med mer.