Gjutjärnsbröd med lantmjöl

Gjutjärnsbröd med lantmjöl Kungsörnen
Foto: Köket.se

Gjutjärnsbröd med lantmjöl

5 ingredienser

75 min + tid att jäsa

Baka bröd i gjutjärnsgryta! Det blir rustikt och saftigt, samtidigt som det är enkelt att göra.

Baktips!
Kungsörnen vetemjöl special

Baktips!

Testa även Kungsörnen Vetemjöl Special.

Läs mer

Ingredienser

portioner bröd
  • 12,5 g jäst
  • 4 dl vatten, ljummet
  • 8 dl lantbrödsmjöl
  • 2 msk honung
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt vattnet och rör om till jästen löst upp sig.
  2. Tillsätt salt och honung och blanda om.
  3. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget, och blanda till en jämn deg. Strö över lite mjöl, plasta in bunken och låt degen jäsa i kylskåp över natten.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in gjutjärnsgrytan så den blir varm, ca 30 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakplåtspapper och lyft försiktigt ner bakplåtspapperet med degen i den varma grytan.
  6. Strö över lite mjöl och skär ett snitt med en vass kniv över degen. Sätt på locket och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Ta sedan av locket och baka ytterligare 10-15 minuter.
TIPS!
Kungsörnen tipsar!
Irish coffee kladdkaka Kungsörnen

Kungsörnen tipsar!

Här hittar du fler härliga recept.

Läs mer