Glass med äppelmunkar

Glass med äppelmunkar ny1
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Glass med äppelmunkar

15 ingredienser

1 h

Avsluta kvällens meny med hemgjord glass smaksatt med citrongräs och ingefära. Tillsammans med friterade äppelmunkar blir det en succé till dessert!

Ingredienser

portioner

Glass i glassmaskin

  • 2 stjälkar citrongräs, bankat (färsk)
  • 30 g färsk ingefära, skalad och skuren i bitar
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 3 dl filmjölk
  • 60 g strösocker
  • 40 g äggula
  • 4 tsk glykos

Munkar

  • 2 l frityrolja
  • 2-3 äpplen
  • vetemjöl
  • 2 dl våffelsmet
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 1 tsk stjärnanis

Servering

  • lingonsylt

Gör så här

Glass i glassmaskin

  1. Koka upp mjölk och grädde tillsammans med ingefära och citrongräs. Ta från värmen och låt gärna stå och dra en stund.
  2. Vispa äggulor och socker fluffigt.
  3. Sila av gräddmjölken och häll vätskan försiktigt över äggblandningen under omrörning med visp och sedan tillbaka i kastrullen. Sjud försiktigt till 82 grader. Vispa hela tiden i botten.
  4. Ta från värmen och låt svalna helt. Rör ner filmjölken och kör sedan smeten i glassmaskin.

Munkar

  1. Värm olja.
  2. Skär äpplena i bitar och doppa bitarna först i mjöl och sedan i våffelsmet.
  3. Fritera äppelbitarna gyllene och rulla dem sedan i socker blandat med kryddorna.

Servering

  1. Servera munkarna med glass och lingonsylt.