Glass med karamelliserade äpplen

Glass med karamelliserade äpplen
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Glass med karamelliserade äpplen

Av: Per Morberg, Karl Ljung

Från: Vad blir det för mat

11 ingredienser

20 m + tid i kyl

Hemgjord vaniljglass med äpplen karamelliserade tillsammans med rosmarin och en näve karamelliserade mandlar. Ljuvligt!

Ingredienser

portioner

Glass

  • 3 dl standardmjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 2 vaniljstängar

Karamelliserade mandlar

  • 200 g sötmandel
  • 1,5-2 dl strösocker

Karamelliserade äpplen

  • 2 äpplen
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk färsk rosmarin, hackad
  • 0,5 dl smör

Gör så här

Glass

  1. Häll mjölken och grädden i en kastrull och sjud blandningen ett par minuter. Drag åt sidan.
  2. Vispa äggulor och socker länge, tills smeten är riktigt vit och pösig. Detta moment är viktigt för att få en riktigt len och fin glass utan kristaller.
  3. Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Tillsätt ägg- och sockerblandningen i mjölk- och gräddblandningen under omrörning. Lägg i vaniljstänger och de urskrapade fröna och värm under ständig omrörning så att smeten inte bränns vid. Värm tills smeten börjar tjockna (ca 82 grader, använd gärna termometer), detta går väldigt snabbt. Låt inte smeten koka och se upp så den inte bränner vid i botten.
  4. Kyl glassmeten i ett kallt vattenbad eller på iskuber och ställ därefter in den i kylskåp så att den blir riktigt kall, gärna över natten för att till fullo dra till sig smaken av vaniljen.
  5. Starta glassmaskinen och häll i blandningen och låt gå ca 45 min tills glassen är fast, eller tills omröraren inte längre roterar. Ställ in i frysen eller servera på en gång med karamelliserade äpplen och mandlar.

Karamelliserade mandlar

  1. Rosta mandlarna i en torr, varm stekpanna. När mandlarna är rostade, häll på sockret och rör om hela tiden med en träslev. Tag av stekpannan från värmen och häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper. Separera dem försiktigt medan de fortfarande är varma. Låt svalna.

Karamelliserade äpplen

  1. Tag bort kärnhuset och skär äpplena i skivor. Smält sockret i en gjutjärnspanna med tjock botten. Låt sockret smälta och vänta tills det är en mörk karamell, gärna så att det börjar ryka om sockret, detta för att få lite beska i smaken.
  2. Häll i äpplen, hacka rosmarinen fint och häll över, rör hela tiden försiktigt med träslev. Tillsätt smöret rör om och låt puttra i några minuter. Servera på en gång.