Glassbåtssemla

Glassbåtssemla
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Glassbåtssemla

24 ingredienser

1 h

Den här glassbåten är en riktig succé om du gillar semlor!

Ingredienser

portioner sats

Kardemummamördeg

  • 90 g florsocker
  • 270 g vetemjöl
  • 3 g malen kardemumma, nystött
  • 180 g osaltat smör, kallt
  • 55 g ägg
  • 50 g blond choklad, smält

Mandelmassa

  • 200 g sötmandel, blötlagda med skal
  • 150 g rörsocker
  • 2 bittermandel

Vaniljkräm

  • 45 g äggula
  • 65 g strösocker
  • 20 g majsstärkelse
  • 0,5 vaniljstång
  • 190 g mjölk, 3%
  • 20 g smör

Vaniljglass

  • 350 g standardmjölk [3,5 dl]
  • 250 g vispgrädde [2,5 dl]
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 1 vaniljstång, delad på längden och skrapad på frön
  • 90 g äggula [ca 5-6 st]
  • 1 g salt

Chokladdopp

  • 100 g kakaofett
  • 200 g blond choklad, pellets eller hackad
  • 50 g rostade och saltade mandlar, hackade (till topping)

Gör så här

Kardemummamördeg

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg.
  2. Kavla ut degen ca 2 mm tjock och kyl ner arket.
  3. Fodra formar med degen genom att försiktigt trycka ned fingrarna längs kanterna. Skär av överbliven deg med en skalkniv.
  4. Stoppa in pajskalen i frysen i 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Lägg bakplåtspapper i formarna och fyll med ris eller bönor. Blindbaka skalen i ca 10 minuter.
  7. Ta bort pappret och baka skalen tills de är helt genombakade och gyllene.
  8. Låt sedan svalna.
  9. Pensla skalen med smält choklad.

Mandelmassa steg 1

  1. Blötlägg gärna mandlarna dagen innan i en bunke med en tallrik över. Ta annars aningen varmare vatten och låt dem ligga tills du behöver dem.

Mandelmassa steg 2

  1. Häll av vattnet och mixa mandeln med sockret i en matberedare tills det går ihop.
  2. Riv bittermandel på den finaste sidan på rivjärnet och häll i.
  3. Mixa till en slät och seg massa.
  4. Blanda ut massan med 100 g vaniljkräm för att smeten inte ska bli för hård när du fryser glassbåtarna.
  5. Fyll skalen halvvägs upp med mandelmassan. Ställ in i frysen (på så sätt stelnar glassen i båten snabbare).

Vaniljkräm

  1. Blanda äggula, socker och majsstärkelse i en bunke.
  2. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången.
  3. Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme under konstant omrörning tills det blir en tjock och fin kräm.
  4. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Paddla tills den är kall.

Vaniljglass

  1. Förbered ett kallt vattenbad med lika delar iskuber och kallt vatten, gärna i en rostfri bunke. Ställ åt sidan.
  2. Koka upp mjölken och grädden tillsammans med hälften av sockret och vaniljen i en kastrull. Ta av från värmen.
  3. Vispa ihop äggulorna med resterande socker.
  4. Häll den uppkokade gräddmjölken över äggulorna och vispa ihop ordentligt.
  5. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 83 grader under konstant omrörning.
  6. Sila ner blandningen i en bunke, gärna av rostfritt stål.
  7. Tillsätt salt.
  8. Kyl ner smeten till 4–8 grader över det kalla vattenbadet. Rör emellanåt.
  9. Kör sedan smeten i en glassmaskin.
  10. Fyll en spritspåse med stjärntyll med glassen. Spritsa en spiral av vågor ovanpå mandelmassan och stoppa i frysen direkt.

Chokladdopp

  1. Smält kakaofettet på låg värme i en kastrull under konstant omrörning.
  2. Häll i chokladen och dra kastrullen åt sidan. Rör runt tills chokladen har smält.
  3. Låt chokladen svalna något så den inte är för varm.
  4. Doppa glassbåtarna i chokladen så att hela glassen täcks av choklad. Strö på mandeln omedelbart innan chokladen stelnar. Förvara båtarna i frysen.
  5. Temperera båtarna ca 10–15 minuter innan servering.