1 vaniljstång, delad på längden och skrapad på frön
90 g äggula [ca 5-6 st]
1 g salt
Chokladdopp
100 g kakaofett
200 g blond choklad, pellets eller hackad
50 g rostade och saltade mandlar, hackade (till topping)
Gör så här
Kardemummamördeg
Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg.
Kavla ut degen ca 2 mm tjock och kyl ner arket.
Fodra formar med degen genom att försiktigt trycka ned fingrarna längs kanterna. Skär av överbliven deg med en skalkniv.
Stoppa in pajskalen i frysen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg bakplåtspapper i formarna och fyll med ris eller bönor. Blindbaka skalen i ca 10 minuter.
Ta bort pappret och baka skalen tills de är helt genombakade och gyllene.
Låt sedan svalna.
Pensla skalen med smält choklad.
Mandelmassa steg 1
Blötlägg gärna mandlarna dagen innan i en bunke med en tallrik över. Ta annars aningen varmare vatten och låt dem ligga tills du behöver dem.
Mandelmassa steg 2
Häll av vattnet och mixa mandeln med sockret i en matberedare tills det går ihop.
Riv bittermandel på den finaste sidan på rivjärnet och häll i.
Mixa till en slät och seg massa.
Blanda ut massan med 100 g vaniljkräm för att smeten inte ska bli för hård när du fryser glassbåtarna.
Fyll skalen halvvägs upp med mandelmassan. Ställ in i frysen (på så sätt stelnar glassen i båten snabbare).
Vaniljkräm
Blanda äggula, socker och majsstärkelse i en bunke.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången.
Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme under konstant omrörning tills det blir en tjock och fin kräm.
Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Paddla tills den är kall.
Vaniljglass
Förbered ett kallt vattenbad med lika delar iskuber och kallt vatten, gärna i en rostfri bunke. Ställ åt sidan.
Koka upp mjölken och grädden tillsammans med hälften av sockret och vaniljen i en kastrull. Ta av från värmen.
Vispa ihop äggulorna med resterande socker.
Häll den uppkokade gräddmjölken över äggulorna och vispa ihop ordentligt.
Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 83 grader under konstant omrörning.
Sila ner blandningen i en bunke, gärna av rostfritt stål.
Tillsätt salt.
Kyl ner smeten till 4–8 grader över det kalla vattenbadet. Rör emellanåt.
Kör sedan smeten i en glassmaskin.
Fyll en spritspåse med stjärntyll med glassen. Spritsa en spiral av vågor ovanpå mandelmassan och stoppa i frysen direkt.
Chokladdopp
Smält kakaofettet på låg värme i en kastrull under konstant omrörning.
Häll i chokladen och dra kastrullen åt sidan. Rör runt tills chokladen har smält.
Låt chokladen svalna något så den inte är för varm.
Doppa glassbåtarna i chokladen så att hela glassen täcks av choklad. Strö på mandeln omedelbart innan chokladen stelnar. Förvara båtarna i frysen.
Temperera båtarna ca 10–15 minuter innan servering.