Glöggzabaione med ugnsbakad frukt

Glöggzabaione med ugnsbakad frukt
Foto: Stephanie Bjelkstam
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Glöggzabaione med ugnsbakad frukt

8 ingredienser

30 m

Luftig kräm med smak av vit glögg serveras med ugnsbakade vindruvor och fikon. Magiskt gott!

Ingredienser

  • 500 g blå druvor [1 ask]
  • 6 färska fikon
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 msk rörsocker

Zabaione

  • 8 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl vitvinsglögg

Dekoration

  • mandelspån, rostade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader, varmluft.
  2. Rensa druvorna från klasen, klyfta fikonen och lägg frukten i en ugnsfast form. Blanda råsocker och vaniljpulver och strö över frukten. Baka i ugnen i ca 15-20 minuter tills druvorna börjar spricka och frukten får lite färg.
  3. Lägg ingredienserna till zabaionen i en värmetålig skål och ställ skålen i vattenbad i en kastrull. Vispa under uppvärmning tills krämen tjocknar och det blir spår av vispen.
  4. Ta försiktigt bort skålen från kastrullen och vispa i en minut. Servera genast med den varma frukten och toppa med rostade mandelspån.