Glutenfri toscakaka

Glutenfri toscakaka
Foto: Tukan Förlag
Jessica FrejMaria Blohm
Jessica FrejMaria Blohm

Glutenfri toscakaka

14 ingredienser

1 h

En underbar kaka med kolasegt mandeltäcke. Tips! Du måste inte vända på kakan, det är för att få toscan att fördela sig jämnare over den.

Ingredienser

portioner kaka

Kaka

  • 2 ägg
  • 180 g strösocker
  • 75 g smör, samt till formen
  • 50 g vispgrädde
  • 55 g majsstärkelse
  • 50 g majsmjöl
  • 40 g mandelmjöl, samt till formen
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker

Toscasmet

  • 100 g smör
  • 100 g farinsocker
  • 35 g mjölk
  • 1 krm salt
  • 100 g mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en springform och mjöla med mandelmjöl.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, i 5-7 minuter.
  3. Smält smöret tillsammans med vispgrädden.
  4. Väg upp resterande ingredienser, nolla vågen mellan ingredienserna och häll rakt ur förpackningen.
  5. Vispa ner samtliga ingredienser i ägg- och sockerblandningen. Häll smeten i springformen. Grädda kakan 40 minuter i 200 grader varmluft och låt den svalna något.
  6. Gör toscasmeten genom att smälta samman smör, farinsocker, mjölk och salt och låt koka ihop på låg värme i 4 minuter. Tillsätt mandeln och ge smeten ett uppkok.
  7. Lossa kakan från formen och vänd den upp och ner. Häll toscasmeten över kakan.
  8. Grädda ytterligare några minuter på grilläget. Låt kakan svalna.