Glutenfria chokladmuffins med salt kolakräm

POPULÄRT
Glutenfria chokladmuffins med salt kolakräm
Foto: Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik

Glutenfria chokladmuffins med salt kolakräm

15 ingredienser

40 m

Saftiga chokladmuffins med en söt och salt kolakräm toppad med pecannötter – en riktig mumsfika! Dessa godingar är dessutom glutenfria om du använder glutenfri havre samt veganska och laktosfria så att alla kan njuta av dem! 

Tips: Gör snabbt och enkelt eget havremjöl genom att mixa havregryn i en matberedare eller blender!

Ingredienser

portioner mellanstora

Chokladmuffins:

  • 5,5 dl havremjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk vaniljpulver (eller extrakt)
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl sojadryck (eller annan växtbaserad mjölk)
  • 1,5 dl kokosolja, smält
  • 1,25 dl agavesirap (eller annan sirap)
  • 1 msk äppelcidervinäger

Kolakräm:

  • 3,5 dl urkärnade mjuka dadlar
  • 1 dl sojadryck (eller annan växtbaserad mjölk)
  • 2 msk kokosolja, smält
  • 0,5 tsk salt

Topping:

  • 2 msk pekannötter, hackade
  • Valfritt: ätbara violer

Gör så här

  1. Förbered kolakrämen: Dela dadlarna i mindre bitar och lägg i en skål, häll över mjölken och låt dra tills det är dags att mixa krämen.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och ta fram dina muffinsformar. Muffinsen blir extra jämna och fina om formarna sätts i en muffinspanna/muffinstråg.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en skål, häll sedan över de blöta ingredienserna och blanda väl.
  4. Fördela smeten i formarna, smeten ska fylla ca ¾ av varje form. Baka i mitten av ugnen i 22-23 minuter, du kan testa att de är klara genom att sticka med en tandpetare i mitten av en muffin och se att tandpetaren kommer ut torr.
  5. Gör klart kolakrämen medan muffinsen är i ugnen: Mixa alla ingredienser till krämen i en mixer i några minuter tills den är slät. Tillsätt lite mer mjölk eller vatten om det behövs för att få krämen att köra runt i mixern. Häll krämen i en spritspåse eller skål och ställ i kylen tills det är dags att dekorera.
  6. Låt muffinsen svalna innan du spritsar på krämen. Toppa med hackade pecannötter. Ätbara violer är vackert och valfritt!