Glutenfria nötkakor med vaniljkräm

koket.se
Glutenfria nötkakor med vaniljkräm
Foto: TV4
Ronja Sjölander HSB 2024
Ronja Sjölander HSB 2024

Glutenfria nötkakor med vaniljkräm

12 ingredienser

1 h + tid i kyl

De här enkla nötkakorna med vaniljkräm är både glutenfria och enkla att baka. Perfekta kakor att bjuda på!

Se Ronja Sjölander laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats
  • ca 110 g hasselnötter, malda
  • ca 35 g majsstärkelse
  • 125 g äggvita [ca 3 ägg]
  • 225 g strösocker
  • ca 0,5 krm salt
  • ca 0,5 krm cream of tartar

Vaniljkräm

  • 3 äggulor
  • 75 g vispgrädde
  • 75 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 75 g smör

Montering

  • choklad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Mal hasselnötterna till ett grövre mjöl och blanda samman med majsstärkelsen. Ställ sedan åt sidan.
  3. Blanda äggvita, socker, salt och cream of tartar i en värmetålig bunke. Rör konstant över ett vattenbad tills sockerkristallerna smält helt.
  4. Ta bort skålen från värmen och vispa upp till en glansig och fin maräng.
  5. Vänd ner hasselnötterna och majsstärkelsen och fyll upp i en spritspåse.
  6. Spritsa ut lagom stora cirklar på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 14-16 minuter.
  7. Ta ut kakorna ur ugnen och låt svalna.

Vaniljkräm

  1. Blanda samman äggulor, vispgrädde, strösocker och vaniljstången i en kastrull.
  2. Värm krämen så att den precis börja puttra. Sänk därefter värmen och låt krämen småputtra i ca 15 minuter, rör om ofta.
  3. Sila av krämen och ställ in i kylen i 2 timmar.
  4. Vispa smöret ljust och fluffigt. Tillsätt den avsvalnade krämen och vispa ytterligare 1 minut.

Montering

  1. Ta fram hasselnötskakorna och spritsa ut kräm på hälften av kakorna, placera sedan resterande kakor som lock.
  2. Smält choklad och ringla det över de färdiga kakorna.
  3. Ställ sedan in kakorna i kylen ett par timmar för att de ska bli som godast.
  4. Servera kakorna kalla.