Glutenfria zucchinifrallor

POPULÄRT
glutenfria zucchinifrallor
Foto: Lennart Weibull
Lina Wallentinson NY
Lina Wallentinson NY

Glutenfria zucchinifrallor

9 ingredienser

40 min + jästid

"Det här är verkligen ett kanonrecept på glutenfria frallor. Jag har fått det av det lilla glutenfria Keabageriet i Bromma utanför Stockholm och är dem evigt tacksamma för det. Det är svårt att få till den där segfluffiga känslan när det kommer till glutenfritt, men här finns den faktiskt!" /Lina

Ingredienser

portioner frallor
  • 6 dl havregryn [210 g]
  • 5 dl vatten, kallt
  • 0,25 förp jäst (färsk) [12 g]
  • 2 dl potatismjöl [150 g]
  • 1 dl bovetemjöl [50 g]
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 2,5 dl zucchini, finriven (eller pumpa, rödbeta eller annan rotfrukt) [ca 100 g]
  • vallmofrö (eller havregryn, att strö över)

Gör så här

  1. Mixa havregrynen slätt med vattnet med en stavmixer. Tillsätt jästen och mixa igen så att jästen löses upp.
  2. Häll havrevätskan i en bunke. Tillsätt potatismjöl, bovetemjöl och salt och vispa till en slät smet.
  3. Tillsätt fiberhusken under fortsatt vispning tills smeten är helt slät. Blanda ner den finrivna zucchinin.
  4. Låt jäsa övertäckt i 2–3 timmar eller tills degen har jäst upp ordentligt (eller kalljäs över natten i kylskåp).
  5. Ta försiktigt ut degen på en bänk mjölad med bovetemjöl, knåda inte. Dela till cirka 20 bitar och forma försiktigt till avlånga frallor. Undvik att arbeta degen, så behålls luftigheten som bildats under jäsningen.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Lägg frallorna på två bakplåtspappersklädda plåtar. Strö eventuellt över vallmofrön eller havregryn.
  8. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i 20–25 minuter.
  9. Låt svalna på galler. Förvara frallorna i frysen så håller de sig saftiga.