Gochujangpasta med salsicciabollar

POPULÄRT
Gochujangpasta med salsicciabollar
Foto: Petter Bäcklund
Amanda Wiger
Amanda Wiger

Gochujangpasta med salsicciabollar

Av: Amanda Wiger

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

30 m

"Salsicciabollar! Mysigt ju. Här har vi snälla smaker som bryts av med lite tryck från gochujangen! En perfekt pasta som är både enkel och lite SKOJIG på samma gång. Ni ska veta att jag tar mig igenom få måltider i livet utan slabb på dukar och kläder som på bilden. Jag har accepterat livet som gris och ätande ska fan göras helt utan elegans." /Amanda Wiger

Ingredienser

portioner
  • 2 schalottenlökar
  • 4-5 klyftor vitlök
  • ca 500 g salsicciafärs
  • 2-3 msk gochujang
  • 400 g passerade tomater
  • 0,5 dl vatten, att skölja ur tomatförpackningen med
  • 1 dl vispgrädde
  • 400 g pasta, bucatini
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • parmesanost (till topping)

Gör så här

  1. Finhacka schalottenlök och vitlök.
  2. Forma små köttbullar av färsen. Storlek väljer du själv, men lite större än en vanlig hederlig köttbulle tycker jag känns rimligt. Stek sedan bollarna i en panna på medelvärme tills de får en fin yta, men de behöver inte vara helt klara inuti för de ska bada vidare i såsen senare.
  3. Rulla över bollarna på en tallrik eller något annat lämpligt kärl.
  4. Häll löken i samma panna som bollarna tidigare stekts i, där alla de goda smakerna sitter!
  5. Stek löken på låg- till medelvärme tills den mjuknar utan att ta färg. Tillsätt sedan gochujang och låt det fräsa någon minut till. Det är bara du som väljer hur mycket krut du vill ha i, smartast är ju förstås att inte ta för mycket från början för det är svårare att ångra sig än att addera.
  6. Nu är det dags att hälla i de passerade tomaterna. Jag använder just passerade tomater för att jag vill ha en helt slät sås, men du kan även använda krossade eller hela tomater. Oavsett så sköljer du ur förpackningen med lite vatten och häller i såsen.
  7. Låt såsen puttra på låg värme i ca 20 minuter.
  8. Efter det häller du i grädden och låter bollarna rulla ner och gå klara i såsen.
  9. Koka pastan enligt anvisning.
  10. Under tiden som pastan kokar smakar du av såsen med salt, svartpeppar och citronsaft.
  11. Pasta och 1–2 dl pastavatten åker ner i såsen. Rör ihop allt och lägg upp på ett fat!
  12. Toppa med finriven parmesan.