Gös med augustisallad och kräftbisque

Gös med augustisallad och kräftbisque
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Gös med augustisallad och kräftbisque

22 ingredienser

1 h

Stekt gös med augustisallad och kräftbisque är en huvudrätt som gör sig fint vid ett festligt tillfälle i höst.

Ingredienser

portioner

Kräftbisque

  • 500 g kräftor
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 3-4 dl grädde
  • 100 g smör

Augustisallad

  • 2 kronärtskockor
  • 3 tomater
  • 200 g blandade bönor
  • 1 zucchini
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron
  • salt
  • peppar
  • chiliflakes
  • kräftstjärt

Gös

  • 2 gösfiléer
  • olja
  • smör
  • salt

Gör så här

Kräftbisque

  1. Börja med att värm en kastrull och tillsätt skalen från kräftorna och tomatpuré. Låt fräsa i ca 3–4 minuter.
  2. Tillsätt lök och vitlök i kastrullen.
  3. Tillsätt sedan vin och vatten och låt koka i ca 20 minuter.
  4. Sila buljongen och tillsätt grädde samt smör och låt koka ner till önskad konsistens.

Augustisallad

  1. Medan såsen kokar så är det dags att koka kronärtskockor i rikligt med saltat vatten tills bladen lossar lätt.
  2. Blanchera även tomater och bönor.
  3. Strimla sedan tomaterna tunt och blanda med bönorna.
  4. Strimla även zucchini tunt och blanda med övriga grönsaker.
  5. Skär kronärtskockorna i bitar och blanda salladen med olivolja och citronsaft.
  6. Smaka av med salt, peppar och chiliflakes.
  7. Tillsätt slutligen kräftstjärtarna.

Gös

  1. Stek gösfiléerna ganska hårt på en sida i olja och smör i ca 2 minuter. Dra sedan bort pannan från värmen och vänd fisken så den får gå klart lite försiktigt.
  2. Krydda fisken med salt.

Servering

  1. Mixa såsen innan servering och smaka av.
  2. Lägg salladen i botten på ett tallrik och toppa med fisk och bisque.