Gös med örtig citronsås och pressad potatis

NYHET
koket.se
Gös med örtig citronsås och pressad potatis CK
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Gös med örtig citronsås och pressad potatis

13 ingredienser

40 min

En guldkantad middag med stekt gös och pressad potatis. Till detta serveras en ljuvlig och krämig sås med fräschör från citron och gräslök.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 4 gösfiléer, med skinn (á 150 g)
  • 50 g smör, att steka fisken i
  • 900 g fast potatis
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 1 citron, saft + skal från halva
  • 2 msk färsk gräslök, finskuren
  • 1 msk färsk dill, finskuren
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Garnityr

  • krasse
  • citronskal

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten
  2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt grädden och rör i crème fraichen. Koka upp försiktigt, sänk värmen och rör tills såsen gått ihop.
  3. Smaka sedan av med lite citronzest, citronsaft, salt och nymalen svartpeppar. Vänd i finskuren gräslök precis innan servering.
  4. Hetta upp en stekpanna med smör. Salta och stek gösen på skinnsidan på medelhög värme ca 3-5 minuter. Ös fisken med det goda smöret då och då. Vänd och stek det vita fiskköttet hastigt.
  5. Häll av potatisen och pressa den ned i en skål.
  6. Värm upp såsen och vänd sedan i den finskurna gräslöken.
  7. Lägg upp den pressade potatisen på tallrikar, fisken med skinnsidan uppåt och såsen runt om. Täck inte skinnsidan med såsen, då försvinner det krispiga. Dekorera med klippt krasse och finrivet citronskal.