Göteborgskorven

Göteborg
Foto: Malin Mörner
Lisa Wallén
Lisa Wallén

Göteborgskorven

18 ingredienser

1 h

"Min kära hemstad med dess vackra klippor, hårda vindar och salta bad, Fiskekyrkan, mysiga caféer och Marstrand, mitt barndomshem hos min fina pappa och hans fru Karin i Budskär. Minnen som de här inspirerade mig till detta recept. Men det är inte helt lätt att hitta handskalade räkor, som de vi har hemma, i franska Alperna. Jag använder därför tigerräkor, alltid ekologiska, på restaurangen. Båda alternativen är minst lika goda men personligen tycker jag att tigerräkor passar bättre till korv, då ”surf and turf”-mixen blir en fullträff. Gott som mos, som man säger i Göteborg!" /Lisa Wallén

Ingredienser

portioner

Picklad lök

  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl risvinäger
  • 1 rödlök

Korv

  • 4 salsicciakorvar (+ smaksättning)

Topping

  • 70 g färsk dill
  • salt
  • 700 g jätteräka (eller handskalade räkor)
  • rödlök
  • 60 g färsk pepparrot, riven
  • 50 g Västerbottensost, riven
  • 0,5 citron, saften
  • 5 msk majonnäs
  • 1 msk crème fraîche

Servering

  • 4 korvbröd
  • rostad lök
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.

Picklad lök

  1. Värm upp vatten, socker och salt i en kastrull tills sockret har smält.
  2. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt risvinäger. Låt svalna i kylen.
  3. Skala och skär löken i skivor och lägg i en syltburk. Häll vätskan över löken tills den är täckt.
  4. Låt stå i minst 30 minuter.

Korv

  1. Lägg ingredienserna till vald smaksättning av korven i en ugnsfast form, avsluta med korvarna.
  2. Låt dem baka i ugnen på 220 grader i 20–25 minuter. Vänd korvarna efter halva tiden med snittytan nedåt.

Topping

  1. Fyll en kastrull till hälften med vatten och koka upp tillsammans med en nypa salt och stjälkarna från dillen.
  2. Lägg ner räkorna i det kokande vattnet. När de flyter upp till ytan och känns fasta är de klara.
  3. Låt räkorna svalna och skär dem sedan i mindre bitar. Om du använder vanliga handskalade räkor behövs inte detta steg.
  4. Förbered grillen (om du ska grilla).
  5. Finhacka rödlök och resten av dillen, lämna några dilltoppar för garnering.
  6. Riv pepparroten, spara lite till garnering.
  7. Blanda räkor, dill, rödlök, riven pepparrot och Västerbottensost i en bunke.
  8. Pressa över citron och tillsätt majonnäs samt crème fraîche, rör om.

Servering

  1. Skär korvbrödet och lägg på grillen eller i ugnen.
  2. Grilla korven eller stek med valfritt matfett.
  3. Lägg i korven i brödet och skeda upp rejält med skagenröra.
  4. Toppa med rostad lök, picklad lök och nymalen svartpeppar.
  5. Garnera med riven pepparrot och några dilltoppar.

Gör gärna dubbel sats picklad lök och förvara i kylen 1–2 veckor.