Rabarber och ingefärspaj

Rabarber och ingefärspaj
Foto: Katja Kristoferson
Linnea Seidel profilbild NY
Linnea Seidel profilbild NY

Rabarber och ingefärspaj

11 ingredienser

Kombinationen rabarber och ingefära är oslagbar! En rabarberpaj med en twist.

Bjuden på försommarens första utomhusmiddag? Vad kan väl passa bättre att ta med sig än en fin form med en vackert rosa rabarberpaj? /Linnéa Seidel

Receptet räcker till cirka 10 personer.

Ingredienser

pajdeg

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 115 g smör, kallt
  • 0,5 dl vatten, iskallt
  • 1 ägg, uppvispat till pensling
  • 3 msk strösocker, till garnering

Fyllning

  • 400 g rabarber
  • 15 g syltad ingefära
  • 3 msk lag från den syltade ingefäran
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 4 msk strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda vetemjöl, salt och socker till dege i en matberedare.
  3. Skär smöret i kuber och tillsätt det.
  4. Pulsmixa det snabbt ihop till smulor.
  5. Tillsätt det kalla vattnet, lite i taget, tills degen går precis ihop.
  6. Plasta in degen och låt den ligga i kylskåp i minst en timme.
  7. Lägg undan en liten del av degen för att göra galler med.
  8. Kavla snabbt ut resterande deg på mjölat bakbord och fodra en bakform (24 centimeter i diameter) med den.
  9. Skär bort eventuell överflödig deg, nagga botten och låt formen stå i frysen i 20 minuter.
  10. Kavla ut degen som är kvar och skär den i långa, smala remsor.
  11. Skala rabarbern och skär den i riktigt små bitar.
  12. Finhacka ingefäran och blanda den tillsammans med rabarber, lag, kardemumma och socker i en bunke.
  13. Fördela fyllningen jämt i det kalla pajskalet och lägg degremsorna över som i ett gallermönster.
  14. Pensla degremsorna med ägget och strö sockret över.
  15. Grädda i cirka 30 minuter tills pajdegen fått fin färg.