Glutenfria piroger med köttfärsröra

Glutenfria piroger med köttfärs
Foto: Joel Wåreus

Glutenfria piroger med köttfärsröra

Av: Annika Wesslén, Gunilla Lindeberg

Från: Gott utan gluten, soja, laktos, vete, mjölk, ägg

15 ingredienser

Att baka piroger är inte alls svårt. Och de är perfekta att ta med i matlåda, på picknick, eller varför inte ha i frysen att ta fram som mellanmål eller en snabb middag. Recept utan gluten • soja • ägg.

Receptet ger 10-12 piroger. Receptet är inte laktosfritt men låglaktos! Loppfrö, psylliumskal, fiberhusk... Dessa små frön gör degen smidig och lätt att hantera.

Ingredienser

Deg

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten, ljummet
  • 2 msk olja
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl kvarg (laktoosfri, 1 %)
  • 1 tsk salt
  • ca 7 dl glutenfri mjölmix

Köttfärsröra

  • 0,5 gul lök
  • 1 msk rapsolja (eller olivolja)
  • 150 g champinjoner (eller 1 dl förvällda)
  • 350 g blandfärs
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 tsk salt
  • peppar

Till pensling

  • mjölk (eller olja)

Gör så här

Deg

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Häll i vatten, olja och fiberhusk och rör om tills jästen löser sig. Låt svälla 10 minuter.
  3. Blanda i kesella, salt och det mesta av mjölmixen och arbeta degen kraftigt, gärna i maskin.
  4. Låt jäsa ca 30 minuter.

Köttfärsröra

  1. Skala och hacka löken till köttfärsröran.
  2. Värm matfettet i en stekpanna och fräs löken mjuk. Blanda i svamp och färs och fräs tills färsen blir grynig.
  3. Blanda i senap, salt och peppar och låt puttra 5–10 minuter. Späd med lite vatten om röran blir torr. Smaka av!

Piroger

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Ta upp degen på mjölat (med glutenfritt mjöl!) bakbord och knåda den ordentligt.
  3. Dela degen i 10–12 delar och kavla ut dem till rundlar, ca 12 cm i diameter.
  4. Fördela fyllningen på dem.
  5. Vik ihop och nyp kanterna mot varandra. Lägg pirogerna med skarven upp på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Pensla med mjölk eller olja. Eller ett uppvispat ägg, om du tål det.
  7. Grädda mitt i ugnen 10–12 minuter.