Gougères

Gougères
Foto: Martin Botvidsson
björn frantzenKocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
björn frantzenKocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Gougères

11 ingredienser

En bakelse av pâte à chouxsmet fylld med engelsk cheddar, honung och svartpeppar.

Maya Samuelssons dryckestips: 

Cidre Kerné Fruity, Nr 1845, Frankrike

Recept ur boken The Flying Elk - gastropub by Björn Frantzén

Ingredienser

portioner

Mornaysås

  • 250 g mjölk
  • 0,25 gul lök, skalad och skivad
  • 1 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 hel nejlika
  • 30 g smör
  • 30 g vetemjöl
  • 50 g engelsk cheddarost, riven

garnityr

  • 1 msk honung
  • svartpeppar, nymalen
  • flingsalt

Gör så här

Pate à choux

Mornaysås

  1. Värm mjölken i en kastrull med lök, lagerblad, vitpeppar och nejlika. Låt dra i ca 10 minuter. Sila mjölken.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och fräs under omrörning i någon minut, utan att det tar färg. Tillsätt mjölken och vispa alltsammans slätt. Koka upp och sjud under omrörning på svag värme i ca 10 minuter. Smaka av med salt.
  3. Tillsätt osten och låt den smälta ut, smaka av med salt. Låt kallna.

Servering

  1. Fyll bollarna med ostkrämen, använd en spritspåse med tyll. Värm bollarna i ugnen på 200 grader i några minuter, ringla över honung, krydda med salt och peppar