Gråärtshummus

koket.se
Gråärtshummus
Foto: Ulrika Pousette
Hanna Olvenmark
Hanna Olvenmark

Gråärtshummus

10 ingredienser

10 min + blötläggning

Här är en röra på gråärta som blir riktigt god att doppa grönsaker i – en paprikaröra! Den är dessutom även god att ha som pålägg.

Boktipset!
Bok Mellanmålen

Boktipset!

Receptet kommer ur Hanna Olvenmarks kokbok "Mellanmålen".

Läs mer

Se Hanna Olvenmark laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 3 dl gråärta, kokt (eller kikärtor, motsvarar drygt 1 dl torra)
  • 2 grillad inlagd paprika [à 50–60 g]
  • 1 msk rapsolja (eller olivolja)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk citronsaft (eller vitvinsvinäger)
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 chilifrukt (eller 1 tsk sambal oelek)
  • 1 msk persilja, hackad (färsk eller fryst)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Blötlägg gråärtorna i rikligt med vatten i ca 12 timmar.
  2. Häll av vattnet och koka ärtorna i rikligt med vatten i en kastrull med 0,5 matsked salt per liter vatten. Koka i ca 8 minuter.
  3. Häll av vattnet och låt ärtorna svalna.
  4. Mixa ärtorna med paprika och olja till en slät smet.
  5. Riv eller pressa i vitlök och blanda öven ner citronsaft.
  6. Hacka rödlök, chili samt persilja och blanda ner.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Förvaras i kyl.