Gräddfilsparfait med rabarber och lakritsmaränger i burk

koket.se
Gräddfilsparfait med rabarber och lakritsmaränger
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Gräddfilsparfait med rabarber och lakritsmaränger i burk

14 ingredienser

2 h 30 m

Underbart ljuvlig vårdessert med inkokt rabarber på en kyld gräddfilsparfait toppad med frasiga lakritsmaränger. Passar utmärkt på buffén! 

Tips! Lakritsgranulatet går bra att byta mot lakritspulver.

logo
Tea Malmegård 2016

Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser

portioner

Gräddfilsparfait

  • 3 äggulor
  • 90 g rörsocker [1 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 3 dl gräddfil
  • 2 dl vispgrädde

Lakritsmaränger

  • 90 g äggvita [2-3 st]
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 90 g florsocker
  • 1 msk lakritsgranulat

Inkokt rabarber

  • 4 späda rabarberstänger (cirka 100 g skalad och skivad)
  • 1 vaniljstång
  • 90 g rörsocker [1 dl]
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl vitt vin

Gör så här

Parfait

  1. Vispa äggulorna på hög hastighet. Koka samtidigt ihop socker och vatten till 118 grader i en kastrull. Häll den varma sockerlagen över äggulorna och vispa till ett ljust och fluffigt skum.
  2. Vispa grädden fluffig i en annan bunke.
  3. Vänd ner gräddfilen i äggskummet och därefter grädden.
  4. Fördela gräddfilsblandningen i botten på 6 glasburkar och ställ i kylen i 2 timmar.

Maränger

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa upp äggvitan och tillsätt rörsockret i omgångar tills du har en styv maräng. Sikta i florsockret och vänd försiktigt ner det i marängen.
  3. Fyll marängen i en spritspåse med en slät tyll. Spritsa toppar med någon centimeters mellanrum på bakplåtspappret. Strö över lakritsgranulatet. Tillaga i ugnen i 60 minuter.

Inkokt rabarber

  1. Skala (spara skalet) och skär rabarbern i 2-3 cm stora bitar.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  3. Koka upp rabarberskal, socker, vatten, vin, vaniljstång och frön i en kastrull. Sila av häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  4. Lägg rabarberbitarna i kastrullen. Låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter. Tjockleken och storleken på bitarna är helt avgörande för tillagningstiden, tanken är att rabarbern ska vara lätt tillagad och inte sönderkokt.
  5. Fördela rabarbern över gräddfilsparfaiten och toppa med lakritsmaränger.