Gräddig räkpasta med saffran och dragon

koket.se
Gräddig räkpasta med saffran och dragon
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Gräddig räkpasta med saffran och dragon

16 ingredienser

En lite extra god och krämig pasta med räkor, saffran och purjolök. Perfekt att laga till någon du tycker lite extra bra om.

logo
Lisa Lemke 2016

Se Lisa Lemke laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 400 g linguine
  • 1 fänkål
  • 0,5 purjolök
  • 1 morot
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 torkad peperoncini (piri-piri, chiliflakes eller färsk chilifrukt går också bra)
  • 0,5 g saffran
  • 2 dl grädde
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 msk koncentrerad skaldjursfond
  • 1 äpple
  • 1 kruka dragon
  • 200 g skalade räkor
  • parmesanost, till servering
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Koka pastan i saltat vatten tills al dente.
  2. Strimla under tiden purjolöken och vitlök, hacka fänkål och morot. Fräs detta i olivolja tills löken är mjuk. Låt saffran och chili fräsa med i någon minut och slå sedan på vin och låt koka upp.
  3. Slå på grädde och fond, krydda med salt och peppar och låt koka upp. Sjud utan lock i ca 5-10 minuter. Tillsätt lite mer vätska från pastavattnet om du tycker att såsen blir lite tjock. Rör om då och då under tiden.
  4. Vänd ner räkor, finhackat äpple och dragon i såsen. Låt räkorna bara bli varma. Smaka av med salt och peppar och sväng sedan runt pastan med såsen. Servera genast med lite parmesan på toppen.