Gräddig vitvinspasta

Gräddig vitvinspasta

13 ingredienser

30 min

En gräddig vitvinspasta med kronärtskocka och gotlandslinser kommer sätta guldkant på det nya året!

Ingredienser

portioner
  • 0,5 dl torkade linser (mörka, gärna gotlandslinser, annars belugalinser)
  • 75 g parmesanost
  • 500 g pasta
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • 2 bananschalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 130-170 g kronärtskocka, avrunna (i olja)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk kycklingbuljong (eller brynt schalottenlöksfond)
  • 1 citron, zest och saft

Gör så här

  1. Koka linser enligt instruktionerna på förpackningen. Det är viktigt att linserna inte överkokas. Häll av och ställ åt sidan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 195 grader över- och undervärme.
  3. Grovriv parmesanosten och lägg ut rundlar av osten på en plåt med bakplåtspapper, ungefär 7 cm i diameter.
  4. Värm osten i ugnen i ungefär 6 minuter, eller tills den börjar få lite färg.
  5. Ta ut plåten ur ugnen och låt svalna.
  6. Koka upp välsaltat pastavatten (1 msk salt per liter vatten) medan du fortsätter med resten av maten. (Häll i pastan när du börjar steka löken).
  7. Finhacka bladpersilja och ställ åt sidan.
  8. Finhacka bananschalottenlök och skiva vitlök tunt.
  9. Stek löksorterna mjuka tillsammans med chiliflakes på låg värme i en stor stekpanna med olivolja, det tar runt 4 minuter.
  10. Höj värmen och häll i vitt vin. Låt ungefär hälften av vätskan koka bort.
  11. Häll i kronärtskockor och vispgrädde. Låt puttra ihop 2-3 minuter.
  12. Häll ner linserna i såsen samt riv i citronzest och pressa över citronsaft.
  13. Ta av stekpannan från värmen och tillsätt persilja (spara lite till garnering).
  14. Smaka av med buljong eller fond samt salt.
  15. Blanda den färdigkokta pastan med gräddsåsen. Tillsätt gärna lite av pastavattnet om du vill ha mer vätska i såsen.
  16. Toppa pastan med parmesanchipsen (som du bryter sönder med händerna) och lite extra persilja.