Gräddkokt tjäder med trattkantareller

Gräddkokt tjäder med trattkantareller
Foto: Tv4

Gräddkokt tjäder med trattkantareller

Av: Matilda - Sollefteå

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

2 h 15 min

En mustig och smakrik rätt där tjäder tillagas långsamt i en gräddig sås tillsammans med trattkantareller och knaperstekt bacon. En riktig höstfavorit som passar perfekt till festligare middagar!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Tjädergryta

  • 1 gul lök
  • 140 g bacon, alspånsrökt
  • 25 g smör
  • 500 g tjäderbröst
  • 1 dl vatten
  • 1 msk soja
  • 5 msk svartvinbärsgelé
  • 1 krm sambal oelek
  • 1 tsk paprikapulver
  • 8 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar
  • vitpeppar

Ris-stav

  • 5 dl ris
  • 1,1 l vatten

Kantareller

  • 20 g torkade trattkantareller

Servering

  • färsk timjan

Gör så här

Tjädergryta

  1. Finhacka löken och bacon.
  2. Stek lök och bacon i en stor kastrull tillsammans med smöret tills löken fått en fin gyllene färg.
  3. Tärna tjäderbrösten och låt det fräsa tillsammans med bacon och lök.
  4. Häll i vatten, soja, gelé, sambal oelek och paprikapulver.
Salta och peppra efter smak.
  5. Låt grytan puttra på medelvärme i några minuter.
  6. Häll i grädden och koka upp.
Sänk värmen och låt grytan puttra på svag värme i ca 2 timmar.

Ris-stav

  1. Skölj riset och lägg det i en kastrull när tjädergrytan har kokt i 1,5 timme.
  2. Koka upp riset och vattnet, sänk värmen och låt puttra på svag värme i ca 20 minuter.
  3. Pressa ner riset i en silikonform formad som avlånga stavar. Tryck sedan försiktigt ut risstavarna på tallrikarna vid servering.

Servering

  1. Servera tjädergrytan med ris-stavarna och en timjankvist.