Gräddsås (eller brunsås)

graddsas
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Gräddsås (eller brunsås)

10 ingredienser

15 m

Vad vore köttbullarna och kalvsteken utan vår älskade gräddsås? Knepet för den godaste gräddsåsen är balansen mellan soja och svartvinbärsgelé.

Ingredienser

portioner
  • 2-3 msk vetemjöl
  • vatten (eller steksky)
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 2-3 tsk kinesisk soja
  • 1-2 msk kalvfond
  • 1-2 msk svartvinbärsgelé
  • salt
  • vitpeppar
  • vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Rör ut vetemjölet med lite vatten eller steksky.
  2. Blanda alla ingredienserna och låt koka upp. När såsen är i den konsistens du önskar, smaka av och tillsätt eventuellt av med mer gelé, soja eller vinäger. Krydda med salt och vitpeppar.