Gräddstekt abborre med löjrom och kantareller

Gräddstekt abborre med löjrom och kantareller
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Gräddstekt abborre med löjrom och kantareller

16 ingredienser

30 m

Det är inte lätt att välja fisk om man vill vara klimatsmart. Abborre är ett undantag, här serverat busenkelt, mums. /Johan

Titta på klippet för att se Johan lära Steffo hur man filear och byxar abborre.

Bengt Frithiofssons dryckestips: 

6612 Catena, Chardonnay 2013, Mendoza, Argentina (4 solar)

11968 Södra Maltfabriken Almighty, Pale Ale, Handen (4 solar)

Ingredienser

portioner
  • 600 g abborrfilé, byxad
  • salt
  • vetemjöl
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 msk matolja
  • 50 g smör
  • 1 citron, saften
  • 5 dl grädde
  • 3 msk gräslök
  • 300 g kantareller
  • 2 msk smör
  • 50 g löjrom
  • 1 dl färsk dill, plockad (spara stjälkarna)
  • 800 g potatis, pressad
  • dillstjälkar
  • salt

Gör så här

  1. Koka potatisen med dillstjälkarna. Pressa när den är färdigkokt.
  2. Stek kantarellerna på medeltemperatur till de är gyllene, håll varmt!
  3. Salta abborrfilén lätt och mjöla den försiktigt.
  4. Värm upp en stekpanna. Häll i olja och smöret, låt smöret tystna innan du lägger i den mjölade abborren. Strö över löken när fisken vänds och är så där härligt gyllenbrun, salta och peppra.
  5. Sprinkla över citronjuicen och slå i grädden, dra ifrån värmen och kasta i gräslöken.
  6. Lägg upp på tallrikar och sprid dillvipporna över rätten, klicka på löjrom och servera med pressad potatis.