Granskottsmajonnäs

Granskottsmajonnäs
Foto: Per Erik Berglund
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt

Granskottsmajonnäs

Av: Gert Klötzke, Niclas Wahlström

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

30 m

En krämig majonnäs med granskott kan bli en fullträff att servera som tillbehör under vinterns högtidliga middagar.

Receptet är hämtat ur boken "Det vilda smörgåsbordet"
Det vilda smörgåsbordet - omslag

Receptet är hämtat ur boken "Det vilda smörgåsbordet"

Läs mer

Ingredienser

portioner dl
  • 3 äggulor (rumstempererade)
  • 1 msk dijonsenap (rumstempererad)
  • 2 tsk champagnevinäger
  • 3 dl rapsolja (eller solrosolja)
  • 1 dl granskottsolja
  • 40 g granskott, syltade och finhackade
  • ev citron, pressad
  • salt
  • vitpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Mät upp äggulor och senap i en bunke med rund botten. Krydda med vinäger och en nypa salt. Vispa tills det blir en luftig kräm.
  2. Häll sedan försiktigt i båda oljorna under vispning, först droppvis och efter ett tag i en tunn stråle. Vispa hela tiden.
  3. Om majonnäsen upplevs för tjock kan du blanda i någon droppe vatten.
  4. Blanda sedan ner granskotten.
  5. Smaka på majonnäsen och krydda eventuellt med lite citronsaft samt salt och peppar. Saltet löses inte upp direkt i majonnäsen utan den behöver stå en stund innan man smakar av.
  6. Förvara majonnäsen i en burk med tättslutande lock i kylen.