Receptet är hämtat ur boken "Det vilda smörgåsbordet"
Läs mer
Ingredienser
dl
3 äggulor (rumstempererade)
1 msk dijonsenap (rumstempererad)
2 tsk champagnevinäger
3 dl rapsolja (eller solrosolja)
1 dl granskottsolja
40 g granskott, syltade och finhackade
ev citron, pressad
salt
vitpeppar, nymalen
Gör så här
Mät upp äggulor och senap i en bunke med rund botten. Krydda med vinäger och en nypa salt. Vispa tills det blir en luftig kräm.
Häll sedan försiktigt i båda oljorna under vispning, först droppvis och efter ett tag i en tunn stråle. Vispa hela tiden.
Om majonnäsen upplevs för tjock kan du blanda i någon droppe vatten.
Blanda sedan ner granskotten.
Smaka på majonnäsen och krydda eventuellt med lite citronsaft samt salt och peppar. Saltet löses inte upp direkt i majonnäsen utan den behöver stå en stund innan man smakar av.
Förvara majonnäsen i en burk med tättslutande lock i kylen.