Grapefrukt med kokoskräm och romkolasås

Grapefrukt med kokoskräm och romkolasås
Foto: TV4
Filip Lamprecht
Filip Lamprecht

Grapefrukt med kokoskräm och romkolasås

Av: Filip Lamprecht

Från: Sveriges mästerkock VIP

18 ingredienser

Frisk och fräsch dessert som bjuder på olika konsistenser och smaker - bitterhet från grapefrukt, sötma från romkolasås, crunch från kex- och pekannötssmul, textur från torrbakad sockerkaka och krämighet från en len kokoskräm med färskost.

Ingredienser

portioner
  • 3 grapefrukter
  • färsk citronmeliss

Sockerkaka

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Romkolasås

  • 1,5 dl rörsocker
  • 0,5 dl mörk sirap
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 msk mörk rom

Nöt- och digestivecrunch

  • 1 dl pekannötter
  • 8 digestivekex
  • 2 msk strösocker
  • 150 g smör

Kokoskräm

  • 1,5 dl riven kokos
  • 300 g färskost
  • 1 msk crème fraîche
  • 0,5-1 dl florsocker

Gör så här

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Börja med sockerkakan.
  3. Vispa ägg och socker i en bunke med elvisp pösigt, ca 5 minuter.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan bunke, sikta ner i äggblandningen och rör om med slickepott.
  5. Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna. Kakan ska alltså överbakas lite så den blir torrare än vanligt, så ta inte ut för tidigt.

Romkolasås

  1. Koka upp råsocker och mörk sirap i en kastrull. Koka tills det börjar tjockna lite och karamelliseras.
  2. Häll försiktigt i grädden och rommen. Låt koka ihop några minuter, låt sedan svalna.

Nöt- och digestivecrunch

  1. Rosta pekannötterna i en panna några minuter. Hacka dem fint och blanda med smulade digestivekex.
  2. Smält sockret i en stekpanna och ha sedan i smöret. Rör därefter i pekanblandningen. Rör om och häll upp på en tallrik. Låt svalna.

Kokoskräm

  1. Rosta den rivna kokosen i en torr panna så att den blir gyllene. Ta från värmen och låt svalna.
  2. Vispa ihop färskost, crème fraiche och florsocker. Vänd ner den rostade kokosen och lägg krämen i en spritspåse. Förvara i kylen fram till servering. Det går också bra att hoppa momentet med spritspåsen och bara klicka ut krämen vid servering.

Grapefrukt

  1. Hetta upp en panna så att den är riktigt varm. Dela en grape på mitten och lägg halvorna med snittytan ner i den varma pannan. Ta upp när ytan fått lite färg. Pressa ut juicen ur halvorna i en liten skål.
  2. Bryt isär bitar av sockerkakan i önskad storlek och doppa dem snabbt i juicen från den sotade grapen.
  3. Skala resterande grapefrukt med kniv och skär ut hinnfria filéer.

Servering

  1. Lägg upp alla komponenter snyggt på tallrikar (se bild). Toppa gärna med lite citronmeliss.