Gravad gös med blåmusselsås

NYHET
koket.se
Gravad gös med blåmusselsås
Foto: TV4

Gravad gös med blåmusselsås

20 ingredienser

1 h

Gravad gös med blåmusselsås och krispigt äpple blir en riktig succérätt att bjuda på i helgen.

Se Michael Andersson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Picklad kålrabbi

  • 1 kålrabbi
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 dl vatten

Gravad gös

  • 50 g strösocker
  • 50 g salt
  • 4 stjärnanis
  • 1 gösfilé

Krispigt äpple

  • 1 äpple
  • salt

Blåmusselsås

  • 1 förp blåmusslor
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 fänkål
  • 1 kruka färsk timjan
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl grädde
  • salt
  • 1 bit färsk pepparrot

Gör så här

Picklad kålrabbi

  1. Koka upp ättika, socker, chili och vatten. Låt dra i tio minuter.
  2. Skala kålrabbin så att den blir så rund som möjligt och skär i tunna skivor.
  3. Häll lagen över kålrabbin och låt stå i ca 30 minuter.

Gravad gös

  1. Blanda socker och salt tillsammans med stjärnanis.
  2. Strö blandningen jämnt över gösfilén och låt grava i 45 minuter.
  3. Skölj gösfilén försiktigt och torka den ordentligt. Skär i tunna skivor.

Krispigt äpple

  1. Skiva äpplet tunt i runda skivor och salta lätt.

Blåmusselsås

  1. Svetta lök, vitlök, fänkål och timjan försiktigt i en kastrull.
  2. Lägg ner de sköljda musslorna och tillsätt vitt vin. Låt koka upp.
  3. Häll i grädden och låt koka tills alla musslor öppnat sig.
  4. Plocka upp musslorna och lägg åt sidan.
  5. Sila av såsen och häll tillbaka i kastrullen. Koka ner till hälften.
  6. Smaka av med salt och riven pepparrot.

Servering

  1. Lägg kålrabbi, äpple och gös omlott så att de bildar en rad på en plåt. Tänk femton jämna lager.
  2. Rulla försiktigt ihop skivorna och skär på mitten. Placera med snittytan nedåt på tallriken.
  3. Häll blåmusselsåsen runtom ”rosen” vid servering.
  4. Låt det smaka!