800 g färskpotatis, tvättad och skivad i 0,5 cm tunna skivor
200 g smör
6 dl vatten
2 silverlökar, skivade
2 citroner, saft och finrivet skal
125 g salladslök, fint skivad
0,5 knippe dill, grovt skuren
salt
3 dl gräddfil
2 msk dijonsenap
1 tsk hel kummin, stött
0,5 knippe dill, grovt skuren
1 kruka gräslök, finskuren
salt
Gör så här
Blanda socker, salt, peppar, enbär och citronskal. Gnid in laxen med blandningen och skeda över gin.
Lägg laxen i påse och häll över överbliven gravblandning. Knyt ihop påsen och låt stå i rumstemperatur 2 timmar för att få igång gravningen. Ställ sedan i kylen och låt grava ca 20 timmar, vänd laxen några gånger under tiden.
Låt gräddfilen rinna av i kaffefilter över natten i kylen.
Ta ut laxen ur påsen, ta bort lite av dill, peppar och enbär. Skär i grova skivor.
Koka upp smör, vatten, citron och salt i en kastrull. Lägg i skivad potatis och lök och koka försiktigt i ca 10 minuter.
Häll av det mesta av vätskan men spar lite på botten. Avsluta med av blanda ner salladslök och dill.
Blanda den avrunna gräddfilen med dijonsenap, kummin, dill och gräslök. Smaka av med salt.