Gravad och sotad röding med nässelcrème

Gravad och sotad röding med nässelcrème
Foto: Tv4
Jonas Dahlbom
Jonas Dahlbom

Gravad och sotad röding med nässelcrème

14 ingredienser

40 m

Gravad och sotad röding med lättpicklad gurka och nässelcrème är en bufférätt som kommer förgylla alla sommarens tillställningar.

Ingredienser

portioner4 - 6 bufféportioner
  • 4 rödingfiléer
  • 2 msk salt
  • 4 msk strösocker
  • 2 dl nässlor
  • 1 dl spenat
  • 1 äggula
  • 1 msk senap
  • 1 msk vinäger
  • 2 dl rapsolja
  • 6 snacksgurka
  • 3 msk ättika
  • 5 msk strösocker
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Plocka alla benen från rödingen.
  2. Blanda salt och socker och gnid in i rödingen. Plasta och ställ in i kyl. Låt stå över natten.
  3. Blanchera nässlor och spenat i 2 minuter i lättsaltat vatten. Kyl ner och kram ur vätskan.
  4. Hacka nässlorna och spenaten med kniv och mixa med äggulan, senapen och vinägern. Tillsätt oljan lite i taget. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skiva gurkan och blanda med ättikan och sockret. Låt stå i 20 minuter. Rör om då och då.
  6. Lägg gurkan på ett fat. Skär bitar av rödingen och elda med en gasolbrännare på båda sidorna. Lägg rödingen på gurkan och spritsa på nässelcrèmen.