Grekisk fava på gulärt

Grekisk fava på gulärt

Grekisk fava på gulärt

Av: Jenny Damberg

Från: Nyhetsmorgon

8 ingredienser

30 m

"Den korrekta ingrediensen i den här milda och beroendeframkallande grekiska böndippen är delade gula ärtor av sorten Santorini fava. Men eftersom gula ärtor är en baljväxt som odlas i Sverige använder vi det. Lök och kapris är originaltoppingen och det finns ingen anledning att utmana på den punkten. Däremot kan jag rekommendera att servera favan sida vid sida med hårt rostade morötter, som kan köras i ugnen medan ärtorna kokar, och brynt smör smaksatt med en skvätt soja. Lägg även till ett bättre bröd och måltiden är komplett!" /Jenny Damberg

Ingredienser

portioner4 - 8
  • 200 g torkade gula ärtor
  • 2 dl gul lök, hackad (eller schalottenlök)
  • 0,5 dl olivolja
  • 1-1,5 dl kokspad från ärtorna
  • salt
  • 0,5-1 citron, pressad saft

Servering

  • olivolja
  • kapris
  • rödlök, finhackad (eller schalottenlök)

Gör så här

  1. Blötlägg och koka ärtorna enligt instruktionen på förpackningen. Röran ska göras på varma ärtor. Har du färdigkokta i kylen så värm dem nu i sitt sparade kokspad.
  2. Stek löken i olivolja på låg medeltemperatur tills den blivit genomskinlig.
  3. Mixa lök och avrunna ärtor samt så mycket kokspad som krävs för en fluffig konsistens (späd allteftersom). Smaka av med salt och pressad citron.

Servering

  1. Arrangera röran på en tallrik eller på ett fat, ringla över olivolja och strö på kapris och lök.