Grekisk vegokebab med tsatsiki

POPULÄRT
koket.se
Grekisk vegokebab med tsatsiki
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Grekisk vegokebab med tsatsiki

17 ingredienser

40 min

Kebab på grekiska! Vegofärs formas till järpar och tillagas smidigt på plåt i ugn för att sedan stekas på vid servering. Till serveras en klassisk tstatsiki, klyftpotatis och sallad. 

Tips! Det blir många järpar av kebabsmeten, de som inte steks/grillas för att ätas upp direkt kan förvaras i frysen.

logo
Minska matsvinnet Paul Header

Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser

portioner

Tsatsiki

  • 1 gurka
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • svartpeppar

Grekisk kebab

  • 1 förp vegofärs, formbar (à 850)
  • 1 gul lök
  • 5 champinjoner (stora)
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 ägg
  • 1,5 tsk malen spiskummin
  • 1,5 msk färsk rosmarin, hackad
  • 1 citron, finrivet skal (spara juice till sallad)
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymlaen

Till servering

  • klyftpotatis
  • tomatsallad med rödlök och vinägrett

Gör så här

Tsatsiki

  1. Riv gurka grovt och salta försiktigt. Låt rinna av i en sil.
  2. Pressa ut lite gurksaft, Blanda den rivna gurkan med yoghurt och riven vitlök. Smaka av med salt.

Vegokebab

  1. Sätt ugnen på 140 grader, varmluft.
  2. Skala och finhacka löken. Riv svampen grovt på rivjärn. Skala vitlöken och riv den fint.
  3. Stek svamp, lök och vitlök i lite olivolja under lock tills svampen slutar släppa vätska.
  4. Blanda färsen med salt och ägg. Krydda med spiskummin, svartpeppar, rosmarin och finrivet citronskal.
  5. Ta svamprfräset från värmen och låt svalna något.
  6. Blanda fräset med färsblandningen till en fast smet.
  7. Forma till järpar. Lägg dem på en oljad ugnsplåt.
  8. Tillaga i ugnen tills de är fasta och innertemperaturen är ca 85 grader.
  9. Ta ut dem och trä upp på spett. Stek/grilla dem så att de får fin yta.
  10. Servera kebabspetten med klyftpotatis, tsatsiki och gärna en tomatsallad