Grekiska kycklingburgare

NYHET
Grekiska kycklingburgare
Foto: Lina Adamo

Grekiska kycklingburgare

Av: Elin Oresten

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

45 min

"Supergoda burgare på kycklingfärs med en touch av Grekland. Servera med tzatziki, potatis och/eller bröd. Små barn har ofta lättare för att tugga biffar av kycklingfärs, så dessa är perfekta för de minsta." /Elin Oresten

Ingredienser

portioner

Burgare

  • 800 g potatis
  • 500 g kycklingfärs
  • 1 äggula
  • 125 g fetaost (byt gärna ut till en mindre
salt ost för barn under 1 år, t.ex. mozzarella)
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 dl färsk basilika, hackad (kan uteslutas om det inte finns hemma)
  • 1 tsk salt (exkludera för barn under 1 år)
  • 1 krm svartpeppar
  • olivolja (valfritt till stekning)

Tzatziki

  • 3 dl yoghurt (10 %)
  • 2 dl gurka, riven
  • 1 klyfta vitlök
  • salt (exkludera för barn under 1 år)
  • svartpeppar
  • neutral olja (att toppa med)

Eventuella tillbehör

  • hamburgerbröd
  • tomat
  • salladsblad

Gör så här

Burgare

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg på en plåt och skjutsa in i ugnen. Tillaga i ca 30 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  3. Blanda färsen med äggulan.
  4. Hacka osten och blanda i den. Tillsätt örter, salt och peppar, men ta undan lite färs till barn under 1 år innan du saltar.
  5. Forma smeten till burgare. Stek dem eventuellt i en stekpanna i olivolja tills de fått lite färg. Lägg dem sedan på plåten med potatisen i ugnen för att steka dem färdigt. Eller skippa stekpannan och ugnsstek burgarna ca 15 minuter. De ska vara genomstekta.

Tzatziki

  1. Blanda yoghurt, gurka och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar och ringla över lite olja.

Eventuella tillbehör

  1. Servera burgarna med tzatziki, valfria tillbehör och ugnsstekt potatis.

Åldersanpassning:

  • 6–9 månader:
    Servera burgaren ”omonterad” med alla delar för sig. Kycklingburgaren kan skäras i långa bitar, brödet kan rostas lätt och skäras i långa bitar, potatisen kan serveras i hela klyftor.

  • 9*–18 månader:
    Servera burgaren ”omonterad” med alla delar för sig. Kycklingburgaren kan skäras i små bitar, brödet kan rostas lätt och skäras i små bitar, potatisen kan serveras i små bitar.

  • 18 månader och uppåt:
    Om du tror att ditt barn kan hålla en hel burgare, servera den helt monterad. Tips! Använd ett kaffefilter som hamburgerpap- per så blir den lättare att hålla i.

  • När barnet utvecklat ett pincettgrepp