Grillad äppelgömma med hemgjord vaniljsås

POPULÄRT
Grillad äppelgömma med hemgjord vaniljsås
Foto: TV4

Grillad äppelgömma med hemgjord vaniljsås

Av: Joakim - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

1 h

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Grillad äppelgömma:

  • 6 äpplen
  • 150 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 2 msk grädde
  • malen kanel

Vaniljsås:

  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl vispgrädde

Gör så här

Äppelgömma

  1. Blanda smör, mjöl, havregryn, sirap, grädde och socker i en skål till det får en tjock och smetig deg.
  2. Skala äpplena och skär i skivor. Blanda ned äpplena i en skål med rikligt med kanel. Lägg äpplena i ugnssäkra serveringsskålar och toppa med pajdegen.
  3. Tänd grillen och ställ formerna på övre hyllan i grillen i ca. 25 min. För att få ytterligare färg, använd en gasbrännare på toppen.

Vaniljsås

  1. Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
  2. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen.
  3. Dryckestips: Nivole 2013