Grillad aubergine på thailändskt vis

Grillad aubergine på thailändskt vis
Foto: Tv4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Grillad aubergine på thailändskt vis

11 ingredienser

20 m

Du kommer verkligen inte att sakna köttet i den här mättande rätten med möra auberginer i en fyllig sås. Den kan kanske bli hela familjen snya favorit både till vardag och helg? En portion innehåller 459 kcal.

Receptet kommer från programmet Donal's supersnabba kök, avsnitt 8.

Ingredienser

portioner
  • 2 aubergines, skivade ca 2 cm tjocka stavar (stora)
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 2 thaichilifrukt, urkärnade och finhackade
  • 100 ml soja (med reducerad salthalt)
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk olivolja
  • 300 g jasminris
  • 1 limefrukt, saften
  • 1 dl färska myntablad (små och unga)
  • 2 msk rostade jordnötter

Gör så här

  1. Lägg auberginerna i en form.
  2. Använd en gaffel för att blanda vitlök, chili, soja, socker, fisksås och hälften av oljan i en liten skål tills det är slätt. Häll blandningen över auberginestavarna så det täcker och låt marinera (om du har tid) i minst 10 minuter.
  3. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  4. Hetta upp den återstående oljan i en stor stekpanna med non-stick.
  5. Lyft upp auberginestavarna från marinaden och stek långsamt i 10 minuter på medelvärme tills de är mycket mjuka och bruna.
  6. Tillsätt resten av marinaden i pannan och koka tills den blir klibbig. Tillsätt limejuicen efter smak.
  7. Häll riset i skålar och toppa med den klibbiga auberginen.
  8. Strö över myntabladen samt jordnötterna och servera.