Grillad bläckfisk med svart ris och mojo rojo

POPULÄRT
Grillad bläckfisk med svart ris och mojo rojo
Foto: TV4
Adam Thulin
Adam Thulin

Grillad bläckfisk med svart ris och mojo rojo

30 ingredienser

1 h

Den här rätten valde Adams mamma ut till Adam när deltagarna skulle laga mat på temat maträtt från en anhörig. En känslosam utmaning som föll väl ut hos juryn.

Ingredienser

portioner

Grillad bläckfisk

  • 1 bläckfisk
  • vitlök
  • olivolja
  • salt
  • citron

Svart ris

  • 2 dl svart ris
  • olivolja
  • vitlök
  • citronsaft
  • salt

Grillade grönsaker

  • 6 snackspaprikor
  • 0,5 zucchini
  • 2 majskolvar, kokta
  • chorizokorv
  • malen spiskummin
  • cayennepeppar
  • paprikapulver
  • salt
  • citron
  • olivolja
  • persilja

Mojo rojo

  • 3 paprikor
  • 1 tomat
  • 4 klyftor vitlök
  • hönsbuljong
  • malen spiskummin
  • cayennepeppar
  • paprikapulver
  • citron
  • salt

Gör så här

Grillad bläckfisk

  1. Ta bort armarna från bläckfisken.
  2. Koka i välsaltat vatten (som om du kokar pasta) på högsta tryck i en tryckkokare, ca 20-30 minuter.
  3. Stek i mycket olivolja och 7 krossade vitlöksklyftor i ca 8 minuter till krispigt.
  4. Grilla sedan armarna på grillen eller i grillpanna i ca 10 minuter. Avsluta med att pressa över citron.

Svart ris

  1. Koka riset i generöst med vatten enligt anvisning på förpackningen.
  2. Häll av vattnet och stek riset i olivolja med 2 krossade vitlöksklyftor.
  3. Smaka av med salt och citronsaft.

Grillade grönsaker

  1. Dela och kärna ur paprikorna. Skär zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor. Torka av majskolvarna om de är fuktiga.
  2. Grilla alla grönsaker i ca 15 minuter till de är genommjuka och har fått lite svart färg. Du kan hjälpa till att få grillytan med en gasbrännare.
  3. Gnid in grönsakerna med olivolja och citronjuice.
  4. Krydda upp allt med lika delar cayennepeppar, spiskummin och paprikapulver. Smaka av med salt
  5. Smula innanmätet i chorizon. Stek det hårt i panna.
  6. Toppa alla grönsaker med persilja och chorizo.

Mojo rojo

  1. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
  2. Grilla bitarna länge tills de är lite svarta och mjuka, du kan hjälpa till att få den brända ytan med en gasbrännare.
  3. Fräs sedan paprikan i massor med olivolja tillsammans med hackad tomat och hackad vitlök.
  4. Tillsätt cayennepeppar, spiskummin och paprikapulver, hur mycket är upp till dig men jag gillar extra mycket spiskummin.
  5. Fräs allt i ca 5 minuter. Tillsätt sedan ca 4 dl hönsbuljong.
  6. Låt allt koka i ca 10 minuter. Mixa slätt med stavmixer.
  7. Smaka upp med salt och citronsaft. Justera konsistensen med vatten.